velikost črk:A A

zanimivosti o avtorjih, o knjigah, o novicah in o dogodkih

Narava nas prekaša

V poročanju o ekološki katastrofi našega časa pozabljamo, da je narava bila pred človekom in da nas prekaša po svoji domiselnosti in milijonov let stari izkušenosti preživetja. Tudi to je en od oblik podcenjevanja narave in precenjevanja človeka.

Nekaj novic iz sveta naravoslovja in znanosti glede tega.

O tem, da je plastika neuničljiva: italijanska znanstvenica je pred tedni odkrila črva, ki je sposoben jesti plastiko.

O zastrupljeni zemlji: švicarski botanik  Ernesto Schick je leta 1980 med tračnicami na železniški postaji Chiasso naštel 763 rastlinskih vrst.

M. Merisi je v teh letih raziskala nekaj podrtij sredi Milana in ugotovila, da jih je naselilo 60 vrst rastlin, ki so se vzele od kdovekod. Naslov njene knjige je Vagabonde, avtorica pa pravi, da so rastline po naravi nomadke, ki nenehoma iščejo način, da bi izrabile vsako možnost za svoje življenje … in izrabijo vsako prevozno sredstvo, od vetra do avtomobilskih gum.

Fitoremediacija, rastlinska bonifikacija: nekatere rastline znajo razstrupiti snovi, ki bi se drugače razgrajevale tisoče let, na primer trielin. Topol na primer lahko pije strupe  in ko ga odstranimo in zažgemo, strupi izginejo. Podobno sposobnost imajo nekatere alge.

V resnici je zanimanja za vse to premalo. Zanimanje za moč rastlin namreč izvira iz zaupanja v naravo in iz zavedanja, da se zna obnavljati in braniti veliko bolje kot človek … Seveda pa ostaja dejstvo, da bi svet kulture in politike še kako potreboval kakšno lekcijo o veličini narave.

Naravi  vsekakor  znajo  pomagati oziroma jo podpreti  v njeni moči samo tisti ljudje, ki delujejo brez  obtoževanja in paničnega napovedovanja katastrofe. Biti v stiku z naravo pomeni, da se zavedamo, kako smo pred njeno ogromnostjo majhni in nevedni – in se učiti z ljubeznijo in zaupanjem vase in vanjo.

Skromnost nam daje veselje, ker nas opozarja na vse, kar lahko prejemo od večjega od sebe.

 

tiskaj tiskaj

Sorodni članki

Skušnjave ali vožnja med brzicami vsakdanjosti

Skušnjava ...  je to še aktualna beseda? Vse duhovne tradicije poznajo ta pojem, v katerem je veliko modrosti in ...

Praznična belina

Bistvo praznikov so notranji mir, razkošje časa, bela tišina, ki prekrije nemir in zaščiti počitek naše notranje ...

Če se bojiš, rabiš dobre izkušnje

Strah izraža naše prepričanje oziroma izkušnjo, da ne moremo računati nase. In na druge.  

Ženske... same in neobčutene?

V članku skušam pojasniti nekatere razloge za pomanjkanje bližine v paru med moškim in žensko in črpam iz svoje izkušnje in ...

Zdravilno delo

Delati tako, da nam ne škodi, ampak da nas celo zdravi, je  plemeniti novi cilj našega časa.