velikost črk:A A

za starše

Stiska ob neuspešnosti lastnegta otroka

 

Moje misli ob  prizoru, ki sem ga videla v bazenu. Gledam otroka, a vidim vse nas.

Mlada mama pripelje v bazen malo deklico, staro dve leti. Otrok v kopalkah prestrašeno pogleduje  okrog v pričakovanju najhujšega.  Izgubljeno dekletce  stoji pred veliko vodo  v krčeviti drži nekoga, ki je majhen in ne ve, kaj ga čaka, a se zaveda, da bo boleče. Ljudje okrog pa so veliki ih močni in razpolagajo z njegovim telesom, njegovih občutkov pa ne upoštevajo, ker jih mora premagati. Otrok ne ve za  te načrte, a jih čuti.

Kako bi se počutili vi?

Vsak, ki gleda prizor, vidi, da želi deklica nazaj v mamino naročje na varno. A določeno je, da se bo učila plavati in premagala neutemeljene strahove.

Učitelj jo prepričuje in postavi v vodo. Otrok joka. Učitelj vztraja. Otrok še bolj joka. Mama se živčno preseda na stolu ob bazenu in ne poseže. Otrok joče in kliče mamo. Učitelj vztraja. Otrok vedno bolj kriči od strahu in nazadnje že hlipa in kliče mamo. Učitelj vztraja in deklici dopoveduje, da ni nič hudega.

Sprašujem se, kako lahko učiteluj misli, da bo otrok ob jokanju končno spremenil  odnos do vode in se nazadnje prepričal, da je varno in lepo? Ali mi odrasli kdaj preidemo iz joka v veselo ukvarjanje z nečim, česar se bojimo, če le kdo vzraja?

Kaj je doživljala mama? Bilo je jasno, da ji je nerodno, ker je deklica bojazljiva,  in da jo je sram, obenem pa ji je bilo hudo za deklico. A včasih starši sebe silimo v kaj, čemur srce nasprotuje, ker gre za »dobro« našega otroka.

Naš otrok, ki se boji in ne zmore premagati strahu ter odgovoriti na pričakovanja, v nas prikliče nas same, nebogljene in neuspešne. In kot ne znamo dati varnosti in časa njemu in zaupati, da bo nekoč uspel, tako ne znamo tega dati sebi.

Vsakokrat, ko vidim podobne prizore,  pomislim, da je usoda naših otrok bistveno odvisna od tega, kar počnemo sami s seboj.

 

 

tiskaj tiskaj

Sorodni članki

Pristati na globinsko in trajnostno učenje nas osreči

Učenje je sreča. 

Trenutek za veselje

Uživati, kar nas veseli,  je zadeva, ki se je vsi otepamo ...  

Odprta zavest

Prebrala sem zanimivo knjigo tibetanske nune Peme Chödrön in vam posredujem nekaj misli, ki so me je najbolj pritegnile.  

Posnetek oddaje Med štirimi stenami

Posredujem link oddaje, v kateri sem se po Radiu Slovenija pogovarjalo z A. Strajnar. Hvala pozorni sogovornici, ki mi je pomagala, da sem se ...

Slovo

Spodnja pesem je namenjena vsem, ki si želimo ven iz grenkobe v ustvarjanje do poslednjega diha. Ker hočemo spet živo sanjati in ljubiti in ...