velikost črk:A A

članki po pristopu Vera vase, avtorici sva jaz in Josipa Prebeg

Kaj vidim, ko se ne maram?

Vsi vemo, da drugače gledamo na svet, ko smo dobre ali slabe volje. Poglejte, kako se lahko spremeni vid, ko si nismo všeč.

Sami se lahko prepričate z vajo, ki traja le tri minute. Koristna je zato, ker nam pomaga dojeti, kako deluje odklonilen odnos do sebe na čute. Vmo, kako delujejo na počutje sram, žalost ali krivda, manj nam je jasno, da so vpletena in motena tudi naša čutila! Po vaji lažje razumemo, zakaj smo slepi ali enostranski, ko razmišljamo v negativnem razpoloženju, in se morda lažje odločamo za spremembo zornega kota.

1. Vzemite na piko predmet v svoji bližini: mizo, vazo, knjigo ...
2. Pomislite na posebno prijazen stavek, ki ste ga slišali zadnje čase, in v katerem vam je iskren človek izrazil ljubezen, spoštovanje ali priznanje, vi pa ste se počutili ovrednoteni. Glejte nekaj časa (recimo minuto) izbrani predmet, medtem ko mislite na lepi stavek, in opazujte, kako vidite predmet, kako deluje vaš vid.
3. Potem pomislite na posebno strupeno kritiko ali bolečo pripombo, ki vas je prizadela v živo. Glejte isti predmet, medtem ko si v mislih ponovite neprijetni stavek in obudite spomin na občutek, ki vas je takrat potrl.
Opazili boste marsikaj. Nekatere razlike so splošne, veljajo za vse, druge so zelo osebne.

V katerem primeru vid deluje bolje in katera slika je stabilnejša, jasnejša? Kakšno je vidno polje v prvi in drugi?

Potem lahko razmislite, kaj pomenijo besede, kot so negotovost, zmedenost, neodločnost in še kaj. Morda mislimo, da gre pri negotovosti za zmedeno mišljenje, za čustveno zbeganost. A izguba moči nad realnostjo se začne pri prizadetih čutilih!
Skratka, zavračanje sebe nam daje iznakažene informacije o svetu.

Ko v sebi slišimo in čutimo nenaklonjen glas in hlad zavračanja, se naša čutila odpovejo svoji nalogi, ki je ta, da nas povežejo z resničnostjo okrog nas in nam jasno pokažejo vse možnosti.
Varujmo svoje čute, da bodo zvesti, pošteni pričevalci in da nam prikazovali jasno sliko vsega, kar je mogoče opaziti in storiti v naše dobro.
Vsak glas, ki ga slišimo v sebi in ki je do nas nejevoljno razpoložen, ustvarja strupeno meglo, v kateri izgubljamo svojo smer in občutek svoje realne moči.

tiskaj tiskaj

Sorodni članki

Slabe novice, kam z njimi?

Kako se lahko še drugače odzivamo na slabe novice, ki nas prvi hip prestrašijo, sprožijo hudo razočaranje, ogorčenje, bolečino ...?

Kako vemo, da rastemo?

Morda se sprašujete, kako lahko ljudje vemo, da hodimo v pravo smer v svojem iskanju. Na podlagi opazovanja sebe in drugih si odgovarjam takole ...

Zakaj ne moremo pospeševati sprememb?

Nismo le orodje svojega uma in volje, smo celostna bitja, ki lahko zaživijo le celostno.

Hoteti ali ljubiti

Razlika med prizadevanjem za cilj in pa predanostjo cilju je zelo velika. Podobna je razliki med besedama LJUBIM in HOČEM. V prizadevanju (hočem ...

Zaupanje in moč

Če imate 6 minut časa, si poglejte spodnji posnetek o tem, kako lahko slepi pridemo na Triglav.